Staatsbosbeheer zet Roots Reset in voor bestrijding Japanse duizendknoop

Soilwise heeft haar Roots Reset methode toegepast voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop in opdracht van Staatsbosbeheer. Dit vond plaats in het najaar van 2021 in het natuurgebied “Nationaal Park De Maasduinen”. De methode werd in samenwerking met groenaannemer van Stipdonk Landschapsinrichting uitgevoerd. L1 bracht, samen met boswachter Andy Liebrand van Staatsbosbeheer een bezoek tijdens de Roots Reset. Eén van onze collega’s werd hierbij geïnterviewd door de regionale omroep.

“Japanse duizendknoop door bestrijding nog een halt toe te roepen”

Bedreiging biodiversiteit
De exoot verdringt met zijn enorme groeikracht en grote, dichte bladerdek de andere inheemse planten in de natuur en vormt dus een bedreiging voor de biodiversiteit. Waar het op andere plekken in het land al helemaal vol staat met deze woekeraar, kan de plant in het Limburgse Bergerbos op deze wijze met deze zeer effectieve methode van Soilwise nog een halt toe worden geroepen. Tijdens de uitvoering van de Roots Reset behandeling heeft het hands-on team van Soilwise begeleiding en instructie op locatie gegeven. Stap voor stap werd groenaannemer van Stipdonk Landschapsinrichting meegenomen in het proces.

Nieuwe aanplant
Beide locaties bevinden zich langs wandel- en fietspaden, waardoor het belangrijk is om het geheel extra goed af te schermen. De behandelde plekken zijn beschermd met verschillende afdeklagen en hekken. Na afloop van de behandeling met Roots Reset kan de grond direct weer worden gebruikt en worden de behandelde plekken ingezaaid met een natuurlijk kruidenmengsel.
Als aannemer ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor het toepassen van Roots Reset? Neem contact op via onderstaande gegevens